Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΘΡΟ : ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ


Ο κυβερνητικός μνημονιακός σίφουνας έβαλε σκοπό να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπήκαν οι φοροαπαλλαγές, των οποίων το κόψιμο σχεδιάζεται. Με απόγνωση τα άτομα με ειδικές ανάγκες πληροφορούνται τις τελευταίες μέρες ότι η κυβέρνηση δε σχεδιάζει μονόπλευρα (μέσω περικοπής επιδομάτων) την εξαθλίωση τους, αλλά προτίθεται να κόψει και όλες τις φορολογικές διευκολύνσεις τις οποίες μέχρι τώρα «απολάμβαναν» τα ΑΜΕΑ. Μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει η φήμη ότι όλα τα επιδόματα –αναπηρικά, προνοιακά, ανεργίας κ.τ.λ.- πλέον δε θα απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος. Δυστυχώς ο κατάλογος των φοροααπαλλαγών και ελαφρύνσεων, που φήμες λένε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κόψει, είναι πολύ μεγάλος και τα ΑΜΕΑ, αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα είναι τα μεγάλα θύματα.


Τα ερωτήματα που προκύπτουν, αν βέβαια όλα όσα ακούγονται είναι όντως προθέσεις της κυβέρνησης, είναι αμείλικτα. Ποιος αποφασίζει να θέσει τα ΑΜΕΑ στο περιθώριο της ζωής; Ποιος αποφασίζει την εξαθλίωση τους; Ποιος οδηγεί τα ΑΜΕΑ στον καιαδικό αφανισμό; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να εξοντώσει μία από τις ευπαθέσταρες κοινωνικές ομάδες; Είναι άραγε στο ιδεολογικό υπόβαθρο των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ο αφανισμός των αδυνάμων; Σε τι θα ωφελήσει η σφαγή των ΑΜΕΑ αν η κοινωνική συνοχή διαρραγεί οριστικά; Την κυβέρνηση την απασχολεί η επιβίωση του πληθυσμού ή η ευημερία των αριθμών ακόμη και χωρίς πληθυσμό;

Μακάρι όλα αυτά τα ερωτήματα να αποδειχθούν άστοχα και άνευ λόγου διατυπωμένα, γιατί κανένας νηφάλιος νους δεν αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα των όσων φρικιαστικών ακούγονται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αν όμως όλα όσα ακούγονται έχουν και μία μικρή έστω δόση αλήθειας όλες οι πολιτικές  δυνάμεις που σέβονται την ύπαρξή τους, τα πιστεύω τους και τον κόσμο τον οποίο τους ψήφισε, οφείλουν να αντιδράσουν πριν να είναι αργά, γιατί ο πιθανός επερχόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός θα επισφραγίσει το κοινώς λεγόμενο, ότι η κοινωνία μας έχει μετατραπεί σε ζούγκλα.



Μητροβγαίνης Αλέξανδρος
Υπεύθυνος Τομέα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου