Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/10/2012 - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Η Θεσσαλονίκη –και μαζί της όλη η Ελλάδα- γιόρτασε φέτος 100 χρόνια ελευθερίας με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Σε μια άκρως συγκινητική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης με την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων σε αυτήν, την  26η Οκτωβρίου 1912. Ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε έπαρση της σημαίας στο Διοικητήριο όπου υπεγράφη το Πρωτόκολλο επιστροφής της συμπρωτεύουσας στα χέρια των Ελλήνων και στη συνέχεια στην Εκκλησία του Αγίου Μηνά, όπως είχε γίνει την 27η Οκτωβρίου του 1912 από τους Ίωνα Δραγούμη και Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.  

Εκ μέρους της Νεολαίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Ανέστης Χατζηθεοδοσίου Υπεύθυνος Οργάνωσης Θεσσαλονίκης και οι Κώστας Καράμπελας, Νίκος Γκούντας και Παναγιώτης Γιαννούλης,  ένωσαν την φωνή τους με τον λαό και τον στρατό ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και ακολούθησαν την πορεία μέχρι την πανηγυρική έπαρση της Γαλανόλευκης στον Λευκό Πύργο, συνοδεία κανονιοβολισμών, στο πλαίσιο των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.

Παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς πρόσβασης στον κόσμο που επιθυμούσε να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και στον απόηχο των -για ακόμα μια φορά ατυχών- δηλώσεων Μπουτάρη, η Νεολαία προσδοκά και εύχεται, σε ένα χρόνο από τώρα, η Θεσσαλονίκη να γιορτάσει την απελευθέρωση από τους νέους κατακτητές της εσωτερικής και εξωτερικής Τρόικα, απηλαγμένη από την παράλογα ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι ήταν εκεί για να προστατεύσουν όχι τόσο τις εκδηλώσεις, αλλά τους αυτοαποκαλούμενους επισήμους, από την οργή των πολιτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου