Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΑΡΘΡΟ: ΈΝΑΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΦΤΩΧΟΣ...

Θα μπορούσε να είναι ένα παραμύθι της γιαγιάς, αλλά δυστυχώς μας παίρνει ο ύπνος πριν προλάβουμε να μάθουμε το τέλος και να κατανοήσουμε το ηθικό δίδαγμα. Σήμερα, τη Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας, είναι απαραίτητο να θυμηθούμε πόσο «πλούσια» είναι η χώρα μας. Γιατί, στα παιδιά συχνά η γιαγιά τη χαρακτηρίζει ως «το οικοπεδάκι του Θεού». Γιατί, ο ήλιος της είναι και χρυσός και οι άνθρωποί της ανεκτίμητης αξίας. Η ιστορία της, θησαυρός και το πνεύμα της, το διαμάντι που έλαμψε σε όλη την ανθρωπότητα.

Αυτή η μικρή χώρα μας, όμως, με τον τεράστιο φυσικό, πολιτισμικό και πνευματικό πλούτο παρουσιάζεται να έχει υψηλότερο ποσοστό φτώχειας (20,4%) μεταξύ των χωρών της ΕΕ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Μικροσυνταξιούχοι που αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούν λίγα τρόφιμα και βρέφη που σιτίζονται με γάλα εβαπορέ... Αυτή είναι η κατάσταση που περιγράφουν οι «Γιατροί του Κόσμου» οι οποίοι αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά το φάσμα της εξαθλίωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Ο αριθμός των Ελλήνων που έρχονται σε εμάς τετραπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο» δηλώνει ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Χιλιάδες ελληνικές οικογένειες ζουν πλέον κάτω από το όριο τη φτώχειας  σε αδιέξοδο. Kαι σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η είδηση που τον τελευταίο καιρό ακούγεται όλο και πιο συχνά.  Μικρά παιδιά φεύγουν για το σχολείο χωρίς να έχουν φάει πρωινό και λιποθυμούν κατά την διάρκεια του μαθήματος. Μια κοινωνία σε εξαθλίωση που τα μεγαλύτερα θύματά της είναι τα παιδιά.

Δε χρειάζεται να δούμε συγκεντρωτικά όλα τα στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση που υπάρχει. Δεν είναι ανάγκη να μάθουμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις καθημερινές αυτοκτονίες, για τις λιποθυμίες, για τις δυσκολίες που ζει ο Έλληνας πολίτης. Είναι αρκετό να στρέψουμε το βλέμμα μας πάνω μας ή γύρω μας και θα αντιληφθούμε πόσο κοντά βρισκόμαστε όλοι μας στον κίνδυνο.

Η Νεολαία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ευαισθητοποιημένη σε τέτοια θέματα, έχει ήδη ξεκινήσει να στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με τη συγκέντρωση τροφίμων και σχολικών ειδών τα οποία έχουν ήδη μοιραστεί και θα συνεχίσει την προσπάθεια στο επόμενο διάστημα με παρόμοιες ενέργειες.

Γιατί
Είμαστε πολλοί
Είμαστε Ανεξάρτητοι
Είμαστε Έλληνες

Ευδοκία Παπαγγέλου
Υπεύθυνη Τομέα Εθελοντισμού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου